4 Oktober, Dierendag. Het is bijna weer zover. Dieren worden dan in het zonnetje gezet. Ze krijgen iets lekkers of zelfs een cadeautje. Dat laatste krijgen ze bij ons niet, maar deze tijd van het jaar zorgt wel voor allerlei lekkers voor de varkens. Tamme kastanjes, walnoten en straks de mispels, de varkens smullen ervan!
Noten krakers
De dagelijkse kost van de varkens bij ons op het bedrijf is voeding in de vorm van brokjes of kruimel. Daar zit alles in wat ze nodig hebben om gezond op te groeien en in goede vorm te blijven. Bij het eten van de brokjes smakken de varkens echt, het eten van de kruimel horen we minder. Nu met de tamme kastanjes, en met name de walnoten, is het juist weer één en al geluid. Het zijn echte noten krakers. Het is genieten om even bij het hok te blijven staan als de varkens eten. Happy Pigs zijn het.
Welzijn
Dierendag is ooit in het leven geroepen om extra aandacht te vragen voor het welzijn van de dieren. Een niet geheel onbesproken onderwerp in de agrarische sector. Er is in de loop van de jaren nogal het één en ander verandert op het gebied van dierenwelzijn en soms lijkt er geen eind aan de discussie te komen. Boeren vragen zich af ‘wanneer doen we het goed genoeg’.
Afgelopen vrijdag heb ik de ledenraad van de dierenbescherming op bezoek gehad. Sinds twee jaar hebben wij één van onze stallen vernieuwd om de varkens in onze ogen op een meer natuurlijker manier te houden. Een fris stalklimaat, een schuilhutje en meer bewegingsruimte zijn daarin de belangrijkste veranderingen. Het is mooi dat de dierenbescherming die stappen waardeert en dat benadrukt met een uitje aan onze boerderij. Geïnteresseerde vragen over hoe de varkens gehouden worden bij mij, maar ook over de gehele sector. Fijn om met hen open te kunnen delen waar ik zelf tegen aan loop door de keuze te hebben gemaakt een productie bedrijf te hebben. Dat houdt in dat je het niet altijd het meeste ideaal voor het dier kunt doen. Het moet praktisch en betaalbaar blijven. Anderzijds zetten de vragen die zij stellen mij ook weer aan het denken. Wie weet wat daar nog uit gaat komen in de komende jaren om het welzijn nog verder te verbeteren en the pigs nog happyer te maken.
Internationaal
Niet alleen nationaal, maar ook over de grens heen is men geïnteresseerd in hoe ik dagelijks werk met mijn varkens. Twee weken geleden ontving ik een groep Zuid Koreanen. Ook voor hen stond dierenwelzijn op de agenda. Ik had mij voorbereid op een rondleiding in de Engelse taal. Maar het werd grotendeels een interview in gebrekkig Nederlands, met een beetje Engels en vooral veel Zuid Koreaans. Hebben zij nu echt meer woorden nodig dan wij als we hetzelfde zeggen? Een reisleider deed een interview op basis van vraag en antwoord vanuit de bezoekers. Dus Zuid Koreaans richting de reisleider, gebrekkig Nederlands half Engels richting mij, combinatie van Nederlands Engels terug richting de reisleider en vervolgens weer in Zuid Koreaans richting de bezoekers. En zo werd het vooral een keukentafel gesprek over dierenwelzijn in de Nederlandse varkenshouderij. Niet erg. Ik ben flexibel! Gelukkig gingen we van de keukentafel nog wel het erf op. Gezien de taalbarrière werden daar niet veel vragen meer gesteld, maar vooral genoten van de varkens en veel ‘pictures’ maken. En aan het einde van de ochtend was één ding duidelijk. Op mijn vraag wat ze van de ochtend vonden? The pigs look very happy!