• Bosweg 4 Heino 8141 PZ
  • 0572 – 39 14 62

Kraamstal

Kraamstal

Onze varkens

Kraamstal

De kraamstal of kraamkamer, daar begint het nieuwe leven! Onze kraamstal is een unieke stal. Eigenlijk is het een overkapping, waaronder hutten/ bungalows voor de dieren zijn geplaatst. Iedere zeug heeft haar eigen bungalow voor haar en de biggen. Vanuit de bungalow hebben ze een soort balkon, waar ze eten, de biggetjes kunnen spelen, maar waar ook een plekje is om hun behoefte te doen.

De bungalow geeft de zeug (moedervarken) en haar biggen een beschutte veilige en warme plek. Het is voorzien van een lekker stro bedje om in te liggen en slapen. Voorin de bungalow is het slaapgedeelte voor alleen de biggetjes. De biggetjes kunnen er in en uit lopen, maar de zeug kan daar niet komen. Wel zo veilig voor de biggetjes.

Een zeug is 115 dagen drachtig (zwanger). 3 Maanden, 3 weken en 3 dagen voor wie van ezelbruggetjes houdt. Ongeveer een week voordat zij werpt (de biggen worden geboren), wordt zij verplaatst naar de bungalow. Voordat ze begint met werpen, heeft ze nesteldrang. We zien dan dat de zeug druk in de weer is met het stro om een nestje te maken. Meestal drukt ze al het stro in de bungalow op één bult.

In een klein deel van de bungalow kan de zeug niet komen. Dit is de slaapkamer voor de biggetjes. In de wintermaanden hangen we daar een warmtelamp, zodat de biggetjes voldoende warmte hebben. De zeug heeft dat niet nodig, dus ligt lekker in het koelere gedeelte van de bungalow.

De zeug en haar biggetjes blijven 6 tot 8 weken bij elkaar. Daarna worden ze gespeend. Dit betekend dat we de zeug uit de bungalow vertrekt naar de dekstal. De biggen blijven nog even in hun vertrouwde omgeving tot ze 10 weken oud zijn. Zij verhuizen dan naar de vleesvarkensschuur, waar ze meer ruimte hebben en andere voeding krijgen.

Hi, How Can We Help You?