• Bosweg 4 Heino 8141 PZ
  • 0572 – 39 14 62

Zeugenstal

Zeugenstal

Onze varkens

Zeugenstal

De zeugenstal is de stal waar alle zwangere (dragende) zeugen verblijven. Een onderdeel van de zeugenstal is de dekstal en het berenhok. Op vrijdag, de speendag, het moment dat de biggen en de zeugen worden gescheiden, gaan de zeugen naar de dekstal. Hier verblijven ze tot 3 dagen na het moment van insemineren. Op ons bedrijf maken we gebruik van kunstmatige inseminatie. Dat wil zeggen dat onze beer Eddie een enkele zeug dekt en wij de rest insemineren met sperma dat wij ontvangen van het KI station. Wist je dat onze beer anders in twee dagen tijd 4 zeugen zou moeten dekken?

Vanuit de dekstal gaan de zeugen de dragende zeugenstal in, een groot strohok. Net als alle andere varkens op ons bedrijf kunnen ook de dragende zeugen vrij in- en uitlopen en naar buiten. Buiten hebben ze ruim de gelegenheid om kuilvoer te vreten, lekker in de frisse lucht te slapen of een kijkje te nemen bij beer Guus. En niet te vergeten te genieten van de massageborstel die er hangt.

In het voorjaar en in de zomer, van april tot oktober, hebben de zeugen ook de mogelijkheid om de wei in te gaan en lekker verkoeling te zoeken in de modderpoel. Wist je dat de modder zorgt voor bescherming tegen de zon? Iedere zeug heeft een oorbel met een zender, een transponder. Deze transponder staat in contact met de computer en die staat weer in contact met het voerstation, een automatische voerbak voor de dragende zeugen. De zeug loopt tussen twee poortjes door en de oorbel wordt herkend door de computer. Vervolgens gaat het poortje van het voerstation open en wordt in de voerbak voer vrijgegeven. De computer weet precies hoeveel kilogram brokjes iedere zeug per dag mag hebben. Wanneer de zeug de portie van die dag op heeft, mag ze die dag niet meer het voerstation in.

Het aantal kilogrammen voer dat de zeug mag opeten, is afhankelijk van hoelang ze drachtig is. Belangrijk is dat ze niet te mager of te dik wordt. Net als bij mensen moeten ook de zeugen letten op hun gewicht om gezond te blijven en later goed voor de biggen te kunnen zorgen. Zeugen hebben een dracht van 115 dagen. Ongeveer een week voordat ze zijn uitgerekend, halen we ze uit de groepshuisvesting en verplaatsen we ze naar de kraamstal.

Hi, How Can We Help You?