• Bosweg 4 Heino 8141 PZ
  • 0572 – 39 14 62

Drie maand terug…  

Al voor de zomervakantie schreef ik deze blog. Een specifieke week, maar zo na de zomervakantie voelt het al niet veel anders, diverse activiteiten, bezoeken en het gewone werk. Eén specifieke week beschreven, maar globaal wat er op Nieske’s Erf gebeurd. Al waren de Awards en het Theater wel heel specifiek…

Award

Afgelopen week begon met op tijd uit bed, samen voeren en hokken verschonen van de varkens. Hup om kwart over negen samen in de auto richting Arnhem. Het is de dag van de Deltaplan veehouderij Awards van de Dierenbescherming. Jammer genoeg bleek al voor de lunch dat wij niet de winnaar waren. Het voelde niet als verliezen, met een mooie winnaar als KalverENWeij. Een mooi concept om kalveren buiten in het zand op te laten groeien. Een concept wat vlot toegepast kan worden op ook andere melkveebedrijven. Wat mij betreft een mooie ontwikkeling om het dierenwelzijn van de kalveren te verbeteren.

College B&W

De dinsdag is mijn officiële ‘niet bij de varkens werkdag’. Celine zorgt dan voor de varkens. De dag begint voor mij met bloed geven bij Sanquin in Zwolle. Vervolgens even lekker in de tuin bezig, want we kennen het allemaal, verwacht ik, de regen en het zonnetje zorgen ervoor dat alles goed groeit. Halverwege de middag staat er een bezoek van het college op bezoek. De burgemeester en wethouders komen bij ons op bedrijfsbezoek. Bijzonder, want dit is alweer de laatste werkweek van de waarnemend burgemeester Arco Hofland. Tijdens de koffie delen wij ons verhaal met hen en bespreken we aandachtspunten. Vervolgens maken we een rondje over het erf. Helaas zijn ze te netjes gekleed voor een duik in de modderpoel. Haha. Eén van hen beloofd terug te komen zonder pak…

De woensdag is een ‘normale’ werkdag, met verschillende telefoontjes voor stagiaires, foto’s maken en plannen van bezoekjes aan onze boerderij. Ook laat ik mijn gedachten gaan over het gesprek van dinsdag met de burgemeester en wethouders. De dingen die zijn besproken en hoe ik daarmee verder kan.

Theater

Dan is het donderdag 6 juni. Het voelt nog als gisteren dat Rie Horstman mij benaderde om de voorstelling van theatergroep Ut Raakt, bij ons op het erf te tonen. Maar dat was afgelopen winter. Wat vliegt de tijd. Vanavond is het zover, de voorstelling over dementie bij ons op het erf, in de nieuwe stal. Wel onder dak, maar in de buitenlucht met de alle geluiden van de varkens op de achtergrond. Hoewel de inhoud van de voorstelling niet persee ‘gezellig’ te noemen valt, ziet de opstelling er gezellig uit. Knus en huiselijk. De volgende dag krijg ik de vraag of de varkens er geen last van hebben. Haha, ik denk eerder dat jullie last hadden van hen. De varkens deden gewoon hun ding. En voor mij? Wanneer zit ik nu twee uur achtereen in de schuur en hoor ik alles wat de varkens uitvreten? Een mooie ervaring.

Bruid en bruidegom

Vrijdag de laatste dag van de week? Nee, hier nog niet. Deze week sluiten we de week af met het bezoek van een gezelschap op zaterdag. Een bruidspaar krijgt een ‘belevenis’ cadeau. Nadat ik een paar laarzen voor hen heb opgezocht en de biggetjes geknuffeld zijn, mag het bruidspaar aan het werk. Er is één varken die nog verplaatst moet worden. Zij krijgt volgende week biggetjes. Na een onverwachte move van het varken, springt de bruid tactisch achter een stro baal weg. Gelukkig is er de bruidegom en hij weet het varken goed naar haar bungalow te leiden. Samen met de kinderen bedenken ze een naam voor deze zeug. Het wordt Pien. Ik spreek met hen af volgende week bericht te doen van de geboorte van de biggetjes.

Zelf heb ik geen tijd om dit gezelschap uit te zwaaien. De zaterdag is nog niet voorbij. Ik heb met Celine, onze medewerkster, afgesproken een dagje op pad te gaan. Een cadeautje voor haar, omdat we blij zijn met haar hulp en zij het mogelijk maakt dat wij op vakantie kunnen. Een vraag die ik veel krijg van bezoekers op ons erf. ‘Kunnen jullie wel weg? Op vakantie bijvoorbeeld?’ Jazeker! Wij hebben Celine. Met Aniek en haar ga ik naar Stichting Paardenkamp in Soest. Celine houdt van paarden en stiekem ben ik ook wel benieuwd waar het oude paard van Sinterklaas, Americo, woont. Een aanrader om eens een kijkje te nemen als je liefhebber bent van paarden.

Puzzelen

De zondag is een gewone zondag. In de ochtend de varkens verzorgen en in de middag de varkens nogmaals verzorgen. Geen gekke dingen of druktes. Heerlijk na zo’n week waarbij ik aan het begin van de week dacht, hoe gaat dit lopen? Zelf een dag op pad, bezoek van verschillende gezelschappen en de kinderen die daar dan tussendoor opgehaald en opgevangen moeten worden. Soms is het een puzzel, maar aan het eind van elke dag heeft het z’n weg gevonden.

Hi, How Can We Help You?