• Bosweg 4 Heino 8141 PZ
  • 0572 – 39 14 62

Varkens eruit, kinderen erin

Beleid, politiek, regels, stikstofcrisis; termen waar ik weinig mee heb. Vreemd zou je denken, als boerin moet je daar juist middenin staan, zeker in deze onzekere en wat mij betreft onnozele tijd. Waar gaan we heen met z’n allen?

Ik sta er niet middenin, maar Jeroen wel. En gelukkig zijn wij een team. Niet alleen ons gezin, maar ook ons bedrijf. Gelukkig mag ik zorg dragen voor de dagelijkse verzorging van de dieren en het erf, maar is Jeroen er voor alle belangrijke zaken erom heen!

Wat mij betreft hoort boeren en horen boeren bij Nederland. We produceren niet alleen kwaliteit goed voedsel, maar het is ook geschiedenis, families, generaties die zorg dragen voor de natuur en dag en nacht klaar staan voor de dieren. En niet te vergeten de maatschappelijke waarde van de boerenbedrijven en het platteland. Het is een plek voor jong en oud om rust, structuur en ruimte te vinden. Iets wat we in de hectiek van alle dag soms helemaal uit het oog zijn verloren. Het is een cultuur of leven, van samen de schouders eronder, samen zorgen voor.

En dat is juist waar ik voor sta. Afgelopen jaar heb ik me af gevraagd hoe ik boerin wil blijven, wat maakt nu écht leuk, waar krijg ik energie van en hoe wil ik hier in de toekomst mee verder. Het lijkt nog maar zo kort geleden dat ik biologisch varkenshouder ben geworden, maar al zoveel mensen ontmoet en gevoelens binnen laten komen.

Waardevolle verbinding

Al meerdere jaren geleden werd ik gegrepen door het effect wat dieren op mensen hebben. Bijzonder intens, rustgevend en zo betekenisvol. Vanuit mijn nuchtere opvoeding had ik dat nooit zo ervaren. Afgelopen jaren werd ik niet alleen geraakt door verhalen en achtergronden van stagiaires, maar ook hoe wij mogen ervaren hoe onze pleegzoon zich thuis voelt in ons gezin en op de boerderij. Hoe in de begin periode vooral de taakjes op de boerderij hem verder hebben geholpen. En vorig jaar werd ik ook écht geraakt door een serie op televisie; jongeren die uitvallen op school. Veelal jongeren die in het verleden, in hun kinderjaren, niet volledig kind hebben kunnen zijn. Het raakte mij, dat dat gemis hen later zo voor de voeten loopt.

Hoewel er veel over boeren gezegd en geschreven wordt, wij hebben zoveel moois. Daar ga ik voor. Wij kunnen zo betekenisvol zijn voor specifieke doelgroepen. Kinderen hebben mij gegrepen en vooral wat de boerderij voor hen kan betekenen. Dus varkens eruit, kinderen erin!

Gastgezin

Nee, zo kort door de bocht is het niet. Varkens zijn te leuk, nieuwsgierig en uitdagend. Maar we hebben wel afscheid genomen van een deel van onze varkens. Zo komt er tijd, ruimte en energie voor kinderen. Kinderen die uitkijken naar een moment in de week waarop ze zich kunnen verheugen. Nieske’s Erf mag een gastgezin zijn voor deze kinderen.

Hi, How Can We Help You?