• Bosweg 4 Heino 8141 PZ
  • 0572 – 39 14 62

‘Mama, ik wil later ook stallen bouwen’ …

Nee, dat is niet wat onze zoon Jasper van 8 jaar zegt, nee onze dochter van 4 jaar. Mooi toch hoe zij onder de indruk is van de nieuwe stal die op ons erf gebouwd word. En wat een complimenten voor de mensen die hem bouwen en geholpen hebben bij het ontwerp. Het is nu vakantie dus even rust op het erf, maar afgelopen maanden was er veel werkvolk op de dam.

Voeding uit de regio

Afgelopen periode is er veel gebeurd op Nieske’s Erf. Nadat we gestart waren met de sloop van de oude biggenschuur, werd ook een start gemaakt met vernieuwing van het voersysteem in de schuur van de vleesvarkens. Wij hebben geïnvesteerd in een voerkeuken. Voerkeuken? Opslag voor hele graankorrels, een hamermolen die de korrels tot meel slaat en een opslag voor het gemalen product. Vervolgens wordt het dan met een voercomputer per hok afgewogen en weggebracht. Hiermee kunnen wij een deel van het voer van de varkens maken met eigen geteelde producten en/of in samenwerking met biologische akkerbouwers. Onze ambitie is om zoveel mogelijk voeding van de varkens uit de regio te halen. Met deze investering zetten we daarmee een stap in die richting.

Dichterbij de natuur

Tegelijkertijd is de bouw van de nieuwe schuur voor zeugen met hun biggen begonnen. Het loopt vlot en al snel lijkt het op de tekening die Boxebeld Agri Bouwadvies heeft gemaakt. Nadat we enkele jaren geleden in Duitsland op bezoek zijn geweest bij een varkenshouder met eenzelfde systeem, hebben we onze eigen ideeën en wensen verder uitgewerkt. Meer natuurlijke omstandigheden voor het varken. Er komen geen zijwanden in de schuur, de zeugen met hun biggen krijgen ieder en hut waarin ze kunnen slapen, schuilen en warmte vinden. Tegelijkertijd is de rest van de schuur lekker open met veel frisse lucht en zonlicht. Met een band onder de roosters scheiden we de poep van de plas waardoor er minder emissie van ammoniak is. Met een sedumdak laten we de ronde schuur mooi op gaan in de natuur.

Sla, bruine bonen en uitgebakken spekkies

Naast de voerkeuken en de nieuwe schuur, zijn afgelopen maand ook de voerstations voor de zeugen in de groep vernieuwd. Een spannende tijd met al die investeringen, maar klaar voor de toekomst, komen ook even herinneringen uit mijn jeugd voorbij. Met al die werkmannen over de vloer, denk ik aan de melkmonteur die vroeger zo maar om 10:00 aan kwam bij mijn ouders om koffie te drinken. Hij wist dat hij dan altijd koffie kreeg. Of de sla met bruine bonen en uitgebakken spekkies, waar de mannen van de loonwerker graag voor aanschoven bij ons drukke gezin met 6 kinderen. Het is dan ook even wennen dat de bouwvakkers hier nu zelf een eigen keet hebben en zelf voor koffie zorgen. Het blijft dan toch fijn om af en toe een gehaktbal of iets lekkers om de deur te zetten. Voor mij is het iets van vroeger, dat werkvolk gewoon aan de tafel bij het gezin mee eet en drinkt.

Trots

Verbouwingen zijn druk en brengen soms de nodige spanning met zich mee, maar nu kijk ik er ook vooral met trots naar. Erf betreders zijn onder de indruk van de houten spanten met het ronde dak en het open karakter van de schuur. Maar dat alles komt op de achtergrond als onze dochter Aniek van 4 jaar zo onder de indruk is dat ze zegt ‘later wil ik ook stallen gaan bouwen, wauw wat mooi!’ Laten we zeggen een mooi compliment voor de mannen van BajoBouw die hier aan de slag zijn.

Hi, How Can We Help You?